Thursday, December 23, 2010

Jangan Menjadi Kawan Yang Menjengkelkan..

kau kalau berkawan dengan orang. boleh tak berkawan secara adil dan saksama. Please sensitive pada keadaan sikit boleh tak. Paham situasi orang dan orang akan paham situasi kau.

Ini tak. bila bersembang kau je nak cakap. Jadi pendengar tak nak. ye tau. susah tuk kita pasang telinga. Tapi kalau kau je cakap dari pendahuluan sampai penutup. aku takyah ar bagi conclusion. duduk senyap sudah. but in the end kau akan tanya 'kenapa senyap ni?' ataupun 'pe pendapat kau?'. oh, sangat perlu ke pendapat aku. Bukan kau dah ada jawapan ke..

Ini pun sakit jiwa jugak. Kau kalau bercakap boleh tak tunggu sekejap sampai aku habis cakap. aku cerita hal belum habis titik noktah, kau dah nak menyampuk. Drop to conclusion terus. Dan macam kau boleh baca fikiran aku. Wat the Hey.. otak kau tu boleh detect perenggan terakhir ayat aku ke? wow ! lagi hebat dari censor..

Lagi satu, kau kalau nak bagi situasi tuk memahamkan aku. boleh tak bagi contoh ruang lingkup kehidupan kita. contoh yang mudah paham. Ye, aku tahu kadang kadang aku blur dalam beberapa situasi. tapi jangan expect aku paham hidup kau. kau tak cite dari A dah jump to M sampai Z. kau ingat orang bersituasi sama macam kau ke? orang lain ada life sendiri jugak nak dijaga.

Kau kalau bercakap boleh tak jangan jadi-manusia-serba-tahu. Oh, yang ni sangat pantang untuk aku. kau tahu cite cakap kau tahu. tak tahu cakap je kau tak tahu. takdenya aku nak kondem kau 'ouh, kau sangat ketinggalan zaman kau tahu tak?'.. ataupun sebenarnya kau seronok bercerita yang takde point tuk telinga aku dengar..

~ manusia

2 comments:

azy said...

ermm.....nmpk gaya...be a good listener la pasni...huhu...
aku tau perasaan itu..

cik xxx said...

bukan marah kat ko azy weh...
aku marah kat org lain...
sape? tettttttttt