Friday, July 16, 2010

Kisah Budak Budak Nurse

Ni kisah terpendam cik nak luahkan. Gasak korang la nak baca ke tidak entry hari ini. Kisah budak budak nurse kat bawah ofis cik. Hangin memanjang je kalau pasal diorang ni.

Pernah dengar tak kolej Windfield. Kolej nursing ni menyewa 3 level kat bangunan cik berkerja sekarang. Mungkin Kolej sebenar dia tak cukup menampung pelajar dia kot. Eh, apasal dua tiga tahun menjak ni ramai budak2 amek kos nursing ek. Macam la lepas ni makin banyak hospital didirikan. Jumlah Hospital supe tule tu je.

Begini ceritanya, kelas diorang level 1,2,3, dan 4. Kalau dari level G tinggi mana la sangatkan. Ini berebut rebut jugak nak naik lift. Hello, ko belajar kesihatan tinggi tinggi tapi tak aplikasi. Bukan ke naik tangga secara manual adalah senaman. Boleh meningkatkan metabolisma kannn. Lagipun ko masih muda. Tenaga membuak buak. Gunakan!!

Pastu, Bagi la org dalam lift keluar dulu baru ko masuk. Ini tak, ko meluru masuk macam lift tu ko sorang punya.Ni siap tutup jalan tak bagi keluar. deyy, sappana otak mana, cit! Belum cite lagi adegan dalam lift. Punya tak tahu malu budak2 ni bercerita. dengan lantang nye dengan tak segan nya. Di mana adat budaya Malaysia kamu ha!. Bukan orang ofis cik je hangin. satu Bangunan ni anti ngan budak2 ni.

Nak turun lift pun satu kes. Dah ofis cik tingkat 15, harusla turun menggunakan lift .Ada beberapa pelajar dari tingkat 4. masuk lift then tekan butang level 3. Heyy, ko b*****g ke hapa. takleh guna tangga? ko turun satu tingkat je. Nak guna lift jugak ke?!

Kalau cik guna tangga manual satu hal jugak. Dok berkerumun macam lalat kat tangga2 tu. Nak tunjuk kerajinan kemesraan pun tengok tempat la dik. Tau ini tangga hak public tapi ada gak makcik2 cleaner lalu. malu weh. Then langkah terbaik cik naik lift sampai tingkat 6 pastu baru naik tangga. Tak koser terserempak ngan diorang kat tangga.

Owh, ni pendapat berbaur peribadi. Lima atau sepuluh tahun akan datang jangan pergi hospital. sebab perintis nurse akan datang sangat mengerikan. sebab apa cakap gitu. Perangai bakal2 nurse ni tak mencerminkan diri sebagai nurse. Lemah lembut, ramah mesra. sopan santun, penyayang, penyabar. Dimanakah sifat2 ini pada budak2 itu? None. yang ada hanyalah, jerit pekik, kurang ajar, tak jaga kesihatan. dan dressing MasyaAllah. Benda2 asas je tu. kalau sifat ni hilang. Maka jadi lah nurse yang tutttt.

Tengok pelajar nursing ni amik kos tak seiring dengan minat. Isi tempat jadi nursing pasal trend, pasal semua mintak nurse. Pasal Kolej nursing tumbuh macam cendawan. Semua menjanjikan jaminan kerja yang pasti. Dey, tengok tak kos Sains Komputer dulu. Apa jadi ngan mangsa keadaan itu. Adakah semua masuk area IT. owh, siap menganggur tahu.

Lagi satu, Nurse lelaki adalah suatu tidak kool. Kenapa la ko amek bidang yang dikelola perempuan. Ko tahan ke esok cebuk punggung pesakit. buang air kencing, mandi pakai lampin pesakit. Ciri-ciri ini ada pada wanita la. Lelaki? ko nak keje hospital sangat kan, apply la jadi medical Assistant(MA) takpun Attendant. MA pun diploma jugak. Lagi hebat job description dia dari nurse. Tak kisah lagi kalau lelaki masuk bidang chef atau hospitality. Kalau nurse ni, ish.. apa daa. maka ramai la jumpa lelaki adik-adik jalan bergroup. so tak leh gi! owh, lagi satu kalau bakal mak mertua tanya anak keje apa? "saya keje nurse, makcik." erk! ok cik old school sikit bab2 nie.

Itu je lah kot. Terima kasih membaca luahan terpendam cik pada entry ini. Sehingga kita berjumpa lagi. Ya Salam.

Huh, tengok logo pun cik dah anti. Inikan tgk budak2 tu!

5 comments:

Mizz_NuHa said...

sgt setuju..bdk2 skang ni suma nk yg senang jer..nk yg ada jaminan pekerjaan jer..pastu mak bapak pun pakat borong la anak2 suh amek kos pendidikan n nurse.satu ari nnt,cikgu pun xdk keja dh kot..jd la diorg mcm bdk2 sains komputer n IT..n yes..student nurse skang mmg gediks

Anonymous said...

Helo makcik! Yg ko nak sebok gan student wic napa gk? Dorg nk nek lif dr tgkt 3 ke tgkt 4 sukahati dorg la. Dorg pn byr gk lif tu kn? Bkn makcik sorg je. Makcik, if dorg nk dressing cmna ke, nk bogel ke napa makcik nk kesah? Makcik tu perfect sgt ke?? N if male nurse sukahati dorg la k? Dorg pn wat Keja iklhs x Mcm makcik asyk mgutuk dorg je! Bkn makcik pn byr gaji dorg kn? I rase lbh bel makcik naik tgga je smp tgkt 15, bole gk slimkan bdn makcik tu. If mk ckp sal isu snsitif ati2 kit! Tgk prasaan owg! Makcik nk juge ke kena kutuk???? Thks upload photo wic, popular gk dorg :)

Anonymous said...

Tq

Anonymous said...

fuh...berasap juga bace entry ni..
maaf ye..sye bdak nursing jga.hina sgt ke pkerjaan kmi?knp ye..mnusia lhir2 trus dewasa dan trus tau erti profesional eyh?jgn la nk hentam kmi sgt,mungkin ade certain2 bdk nursing trok,sye x nafikan..tp cra anda nk tnjuk cam semua bdk nurse..tu tak adil la kn..u know what..nurse llaki sgt dperlukan..sbb??obesiti di mlaysia sgt mningkt..cuba byangkan nurse yng perempuan ni nk angkat lalki yg brat2 tu..nnt angkat xkne gye,ckap nurse mnggatal pula..just my opinion.sory if trasa ok..:)

Anonymous said...

ya sgt setuju.sbb tu sapa study nurse sekarang ramai jdi pelacur sbb ptptn tak dpat menampung kos pelajaran diorang lgpun jgan bangga belum tentu korang dapat kerja gak