Thursday, July 28, 2011

DAIFUKU

Korang ni tak suke habis baca kannn.. banyak lak komen pasal daifuku ni. korang scroll sampai bawah tak ha...?

Lepas tu Kan cik suruh google.. korang malas ek.. haish

Nah resepi DAIFUKU..

tepung pulut
any chocolate sebagai inti
tepung ubi (potato starch)

cara sediakan;

Uli tepung pulut. letak garam sikit n air. Jangan keras sangat. nanti liat yang amat.

buat bulat bulat macam buah melaka/tepung gomak. pastu letak inti kat tengah (makesure chocolate tu keras. lembik payah lak ko nak gentel)
kasi bentuk leper sikit.

Dah siap ko masuk kat air yang tengah mendidih. Dah masak dia akan timbul naik ke permukaan periuk.

Kau angkat letak jarak jarak dalam pinggan. kasi dia sejuk sikit. Jangan letak rapat. naik dia jadi kembar siam. melekat.

Pastu potato starch kau goreng sikit atas kuali tanpa minyak. Orang kata sangai ke sagai tah.

then kau golek golek kan daifuku tu dengan tepung. tujuan tak bagi melekat je. Kau jangan dok setempek tebal pulak.

Nak cantik lagi kau hias la apa yang patut.

Inti ikut citarasa. Nak letak butter pun boleh. Jadi DAIFUKU versi rotiboy.. oh, macam sedap la pulok. leh try nanti. Tapi coklat sedap lar.. melting,

~jangan masuk peti ais. nasi keras keletung. Liat yang amat. Gigi kau pun boleh patah tahu

Ok, good try kepada sesiapa rajin

bye

3 comments:

Mimy Hamid said...

macam ni la aku nak...details...ahakss jaangan maree beb

N a d i a said...

haahahha.. setuju dengan Mimy!!!


Bukan tak baca sampai habis, dah klik pon link tu.. tapi I tak paham bahasa omputih ni. lembab jadinye nak memahami langkah² buat Daifuku tu..

Dengan adanya penerangan versi BM daripada Cik, boleh lah eden toraii nanti.. terima kasih banyak² lah Cik. I lebiu!

aida-myasara said...

yes terima kasih cik xxx
jasa mu di kenang..