Friday, June 24, 2011

Resepi Ayam Perap Cik..


Ada orang tanye camne cik marinate ayam resepi MAK cik. so, ini lah rahasianya..

Ayam (cik beli bahagian dada ~ less lemak, isi kental)

lengkuas, serai, halia, bawang putih, bawang merah..~ kasi blend

ketumbar (goreng tanpa minyak), jintan manis, serbuk jintan putih, ~ semua kasi blend

cili blend.. garam and gula secukup rasa

Gaul semua tu then salut kat ayam tadi. Nak bagi rasa terserap tunggu 24 jam. baru best rasa dia.

Nak bagi tahan lama, lepas perap tu simpan kat esbok atas (sejuk beku). Boleh tahan 3 to 4 hari.

~ Daripada kau beli ayam BBQ yang instant kat Jusco tu (sebenarnye semua benda kau nak cepat kann). Baik kau buat je sendiri. Ingredient sendiri dan terselamat dari bahan kimia.

Have a good try!~


4 comments:

N a d i a said...

Letak Jintan manis yang buat sedap tuh!!


Boleh lah improvise menu sendri lepas nih.. curi² resepi Cik sikit.. =)

Mimy Hamid said...

menarik la ayam perap ko...leh la nak cuba sabtu ni...huhuh

aida-myasara said...

tq cik xxx sedap jek huhu nk cubala nyum nyum

cik xxx said...

EH LUPA NAK CKP> JINTAN MANIS JGN KASI BLEND SEKALI> BIAR DIA KETUL2 CAMTU. BARU SEDAP