Friday, August 20, 2010

Nenek Kebayan Berkenan..Huish!

Dulu cik pernah study matrikulasi kat kolej swasta. Kolej ni terletak betul betul tepi sungai pahang. View memang cantik ar. Petang petang pi tepi sungai dok meja batu. kononnya nak study. Tengok air sungai mengalir, angin sepoi bahasa dan bergossip. Fuh, memang heaven momen tu.

Cik blajar kat situ tak sampai setahun. Matrik 2 semester je. Tak sempat pun jatuh cinta ngan budak kolej kt situ. Ewah, macam aku hot market kann. Eh, entry ni takde kena ngena ngan cinta. Okk, back to track. cik nak cite pengalaman yang tak mungkin dilupakan sampai cik alzheimer kot. Ni pengalaman sendiri tau.

Bermula lah kesah,

Semester 2 baru bermula. Masa ni lepas cuti raya. Cik ditempatkan kat dorm 2. satu dorm 6 orang. Katil double decker. cik tido bawah. Dorm 2 nak ke toilet kena langkah 3 dorm lain. Toilet tu tengah hostel. Antara hujung bertemu hujung hostel ada pintu masuk. pintu depan dan pintu belakang. Pintu belakang menghadap sungai. anda boleh imagine?..

Satu malam cik nak terkencing. kul 2 cenggitu. kadang berteman, kadang sorang kalau tiba time berani. Kebetulan hari tu 1st day masuk sem 2. masing masing tido mati. Tak sampai hati nak kejut. cik pi la sorang. ok, dah kencing. Nak balik dorm tu perasaan lain matam mari. Pintu belakang tak tutup. Fuhh, ada satu angin sejuk lalu bahu kiri cik. Tindakan refleksi manusia. Cik toleh belakang. Orang kata jangan pandang belakang. Degil kann.

Ok, takde pape berlaku. cik sambung tido. Tepat jam 4, rasa leher ni macam ada orang cekik. Dari tido terus mata cik membutang. Nak kejut kawan takde suara. hanya boleh gegar katil je. nyawa ikan dah time tu. Nampak je muka rumet terus cik pengsan.

Tuptup, bukak mata cik kat hospital. ICU. ayah kata cik koma 3 hari. sapu air yasin baru nampak perubahan positif. Kalau tak terlentang macam mayat hidup. siap cucuk intubator kat kerongkong. bukan cik yang bernafas tapi mesin. Doktor kata boleh hidup 50-50 je. Bergantung pada cik nak sedar ke tak nak. Meraung ar mak. Along pun tahap gaban meraung time tu.

Di sudut medikal, cik ada semput. Doktor klasifikasi asthma attack mengejut. tahap serius ngko. Boleh undang maut. Di sudut spiritual pulak. Cik kena sampuk. Ada benda menyinggah. Badan lemah tu yang semput dan blabla... taknak cite detail kang korang takut.

Yang bestnya. Pengalaman cik sepanjang koma. 3 hari dok alam lain. Ada nenek kebayan suh ikut dia masuk hutan. Cik ikut ar. Dia kata dia penjaga tempat tu. Dulunya kolej tu sebuah rumah tumpangan. Ada kes bakal pengantin (lelaki) bunuh diri kat kipas pasal belah perempuan batalkan majlis nikah. Banyak lagi cerita urban legend pasal tempat tu. Cite sikit sudah.

Hari last kat alam tu. Cik baring dalam tanah setinggi 6 kaki. Tak ditimbus ngan tanah lagi. Cik nampak orang dok keliling lubang tu dan baca talkin. 'Siapa Tuhan kamu...blablabla'...  Berbaju putih berserban tok aji.

Pastu tiap kali orang datang melawat cik, depa sembang ngan cik yang koma ni dan ada nangis nangis. Nangis depa tu masuk dalam alam cik. Cik boleh dengar tahu. Lagi kuat nangis lagi jelas cik dengar.

Lepas sedar dari koma cik suka termenung. Pastu ada rasa benda lalu lalang kat ekor mata. Bila toleh takde pape. Kadang tertangkap bayang hitam. Bayang kucing hitam saiz besar. Macam benda tu berupa jadi kucing. Bila termenung, ayah kata kepala cik terhangguk hangguk macam nenek kebayan menggigil. Hampir seminggu camtu ayah bawak cik berubat. Sape tak risau anak gini rupa.

Setelah pulih semangat ayah hantar cik balik hostel semula. Tiba kat pintu gate. Pakguard yang cik panggil pokcik tu tanya. 'Ada jumpa nenek kebayan tak?'... Mau tak meremang bulu roma. Dia dok menyinggah kat badan cik ni. Katanya pokcik tu lagi. 'Dia selalu pinjam orang sini buat teman. Dia takde kawan.' . Bley, nak pinjam pinjam orang pulak. Lagi pokcik kata. 'Nenek tu baik, dia pulang balik orang ke tempat asal. Takde simpan terus.'

Ahh, takde baek baek nya. Nyampuk orang sampai susahkan mak ayah aku. Sampai kawan kawan takut dekat. Takde istilah baik makhluk mahkluk gini. Mamat hensem taknak lak sampuk aku. Huh!
Itu la pengalaman kena sampuk. Korang ada. Korang takde kannn

Jap jap ni bulan pose kann.. hantu kena gari ikat kann.. ngeeee

6 comments:

Mizz_NuHa said...

wah pengalaman menarik..bertuah cik dapat lalui suma tu.

kok oda said...

takmo la cik ade pengalaman gitu ghoper..
nak dengar citer cam cite cik ni je :P

myoliza said...

wah,..pengalaman berharga,..huhu haunted!tapi syukur alhamdullillah,cik selamat yerr.

eiyja said...

salam..
saja nak menanya cik la ye...cik dulu blajamatrikulasi kat kolej shahputra pekan eh? saya dulu pon matrik kat situ...

cik xxx said...

eiyja,
Ye lah kot.
batch tahun brape tu?

Lina said...

waaaaa mcm tu skali kan.. hebat lah ;)