Monday, May 3, 2010

Perlu Ke Secara Terperinci?

Apakah dosaku,

Berat turun byk salah, turun sket salah, tak turun langsung lagi salah. Apalah yg mengganggu fikiran.
Ada kata.... tipulah..., eh boleh caya ke?!, ..ni mesti amek ubat kurus, sebab nak kejar 1st prize la tu.., turun byk tak bahaya ke?,..dan blablabla. tak kesah melalaui blog ke, secara lisan ke
okay, begini.. cik terangkan apa yg cik buat bulan lepas secara terperinci.

week 1 = 4.6kg. start diet atkins, memang normal klu turun byk sebab badan start menerima diet baru. cik kan gemuk air. so, yg byk tu berat air beserta skt lemak.
Week 2 = 0.2kg. sebab cik terlampau sonok turun byk n set kat pala 'apa ada hal makan lebih sket, kan aritu turun dgn jayanya'. then impak balik kg. Nah, rasakan pembaziran 1 minggu.
Week 3 = 5.0kg. sebab cik teruskan Atkins betul2 n workout ngn JM pagi dan malam.
Week 4 = 3.0kg. kurang sket penurunan sebab cik mengalami gastrik agak perit. seminggu kurang workout. turunpun sebab kekurangan air mungkin.
Week 5 = 6.2kg. minggu paling sibuk. masih kekalkan Atkins+JM+ say no to lift+ sibuk uruskan pindah rumah. Byk menggunakan tenaga dan kekalkan makan 3 kali sehari.


* Cik tak kesah pun apa org nak kata.
* Yg penting cik paham dan alert ngan tubuh sendiri. blaja bahasa tubuh dan bagi apa yg tubuh nak.
* Mungkin bulan April turun dgn jayanya dan bagaimana pula bulan Mei. Masih risau hokay. Tak seronokpun apa yg cik dapat skrg klu berat tak turun secara konsisten. sedar diri perjalanan masih jauh.
* Tujuan blog ni pun cik gunakan sebagai pemangkin tuk cik bersemangat teruskan diet. klu sorg2 nak je tersasar dari landasan then tak msk blk track.
* sape2 nak jeles tu jeleslah, tapi teruskan ngn diet anda.


'DIET SMART NOT DIET HARD...'

8 comments:

Jantan Terhangat said...

ala turun bnyk ek ckit ke..sama je..yg penting kalau kita makan, minum bersenam itu sudah seimbang..

xkan makan je memanjang..

nice2

cik xxx said...

:-)

myoliza said...

cik,..biarlah laa org nk kata apa,..gemuk salah,..kurus salah,..yg penting berat turun atas keazaman dan usaha diri kita sendiri, hanya kita sahaja yg tau tentang diri kita. tanpa ubat pun memang leh kurus yg penting jaga makan dan exercise tu yg utama.kan
chaiyok! chaiyok!
yg penting kita happy, bila berat kita turun.
sayang diri kita dulu kan cik, ;-D

cik xxx said...

:-D betul akak

Dzulfikri zulkiflE said...

cik xxx..
gitau kat sume JM tuh jilian,kang dorang pk jusmate..hehe...
woo...banyak tuh turun..congratz..:D

Ida chubby said...

alahai ada org cakap bukan2 ke cik???x pe la abaikan je..akak ttp bangga dengan usaha cik..kalo la akak kuat semngat cam cik kan best hehehe...teruskan k :)

Anonymous said...

tahniah cik xxx! bukan mudah nak turun 19kg tu. lantak la apa org nak kata. yg penting awak capai berat ideal & sihat. lgpun jillian michaels kan mmg terkenal berjaya train org2 obese jd slim dgn cepat mcm dlm the biggest loser tu. agaknye diorg tu xpenah tgk the biggest losers kot. hehe

ShaEyna Shah said...

sape la yang wat cik kecik ati ne.. bagitau saya.. bior sy dera dia wat exercise JM tue... hehehehe.. kalo diet atkins plus dengan exercise JM tue, confirm2x leh turun banyak.... sabola cik yaaa..... aja aja fighting.. hehehe