Thursday, May 13, 2010

Diet Cara Cik... Ketahanan Mental

Nak Senang cite cik letak point. Memudahkan anda baca jugak, kan...

Sebelum nak berdiet kenalah kebalkan mental dulu. Bila cabaran datang kite boleh tangkis.. Cik kasi tips tuk mengawal mental;

1 - Niat. Niat kena betul ek. Pada sesiapa bujang klu nak kurus tuk cari bf baik lupakan aje. once dah dpt bf, berat boleh naik bertan tan tahu! Cik nak kurus tuk hilangkan asthma. Skrg dah terkawal. 

2 - Kutukan. Jadikan kutukan/perli/gelak ketawa org kat kita sebagai cabaran. Sifat down/merendah diri tak kemana deh. "Gemuk nyieee, baru anak dara dah gemuk. belum berlaki lagi tuh" Kata seorg pakcik yg mulut takde sensor. 'hamboi2, pakcik tak tgk cermin ke, perut ko boroi jugak aku tgk', berani dlm hati je.

3 - Yoyo O. Jangan hangat2 tahik ayam. Nanti result pun hangat2 jugak. Berat boleh turun dan naik macam yoyo. Ini cik pernah alami. Tak mau tak mau! 

4 - Target. Set target berat anda. Bila, berapa kg, kenapa, bagaimana. Susun strategi kasi kemas. Tulis semua kat 1 tempat. Klu rajin buat carta perjalanan diet kat manila kad . tampal besar2 kat bilik. Lagi rajin beli white board lekat kat dinding. boleh main cikgu2..huhu

5 - Idola. Pilih seorang idola anda. Anda nak badan macam dia. Anda nak bergaya mcm dia. Anda nak Bf dia. eh, cite lain. Cik suka Jue Aziz. Taknak kurus takde shape tapi nak chubby2 gebu gitu. haha, tapi taknak Zizie Ezette. opps!

6 - Semangat. Kekalkan momentum diet anda. Cari jalan tuk masuk landasan segera kalau terbabas. Klu cik terbanyak makan, cepat2 pi jalan blog kawan2 diet. Kasi bakar semangat.

7 - Pelawaan. Kadang2 situasi memaksa kite makan sebab nak jaga hati. klu kawan2, kita boleh cakap direct yg kita in diet. Klu kedai makan kite boleh pilih makanan. Tapi kalau pi Rumah saudara. Takkan nak berlagak diva kata tak makan itu tak makan ini. Jadi perkara ini takleh di elak. Apa yang mampu dibuat. Makan sekadar merasa bukan mentekedarah.

8 - Nafsu. Jangan makan dengan penuh nafsu. Mungkin baru bagi anda. tapi ye, pengalaman cik, klu kita makan bernafsu kata 'sedapnye sedapnye..tak pernah aku makan sesedap nih'.. boleh mengakibatkan berat naik 2 kali ganda. Ini mainan psiko. Jadi hati2. Makan takde nafsu lebih baik. Niat makan pun penting, mengalas perut dari lapar.

9 - Menyesal. Jangan menyesal klu anda terlanggar pantang. Sikap kesal itu lagi membuatkan anda makan byk sebelum berfikir. Teruskan saje ngn diet anda tanpa byk fikir.

10 - TakNak. Klu ada kawan pelawa makan, cakap taknak. Klu rasa terlalu kasar ayat taknak tu, kata kat dalam hati je. Pedulikan kata2 perli kat belakang tu. Sifat tegas dan disiplin mencerminkan result anda nanti.

11 - War2 kan. Jangan malu bagitau org yg anda sedang berdiet. ada org takut, kot2 diet beria tapi berat tak turun jugak. Nanti org kutuk. Hei, yg dietnya anda. Yg bawak badannya anda. Buat apa nak malu. Cerita kat org sekeliling supaya klu anda tak sedar mentekedarah, ada org tolong ingatkan. Kan bagus tu.

12 - Teringin. teringin nya nak makan tu...nak makan ni.. Fikir secara rasional. Lama sgt ke anda tak makan benda tu. Klu baru lagi baik lupakan. Janji kat diri anda 'klu berat turun byk ni aku nak makan benda tu sbgi hadiah'. Jadi kita makan tanpa rasa kesalan. 

13 - Stress. Tak perlu stress dan was2 dalam jalani diet. klu risau memanjang nanti berat tak turun. cayo lah cakap den. Diet Smart Not Diet Hard.

* Opps, terbanyak pulak

7 comments:

myoliza said...

yup, baguss tips cik tu,..akak setuju mula2 yg penting nawaitu,,niat tu penting,..n ckp 3x kat diro sendiri,,yes, yes ,yes,..saya mau kurus,,sebab gemuk itu hodohhh ,huhu

n,..blog kawan2 diet memberi kita semangat bila kta down or terkantoi or lost track kan,..

chaiyok! chaiyok!,..cik,,pasti boleh, tuk akak gak,..;-D

Nisa~ said...

alamak camne ni cik... sy ade tringin nk mkn something smpai rase nk ngs.. padahal br lepas mkn 2 minggu lepas... tp betul la... blog2 diet ni yg buat rase malu dgn diri sendiri kdg2.. ye la.. org lain boleh.. nape kite xboleh kan.. hehe.. anyway... cik pun nmpak perubahan ketara.. congrate!

Dzulfikri zulkiflE said...

taknak jadikan sharifah aini jadi idola? huhu...
tips yg bagus n panjang..:D

azy said...

Thanks for the tips..neway,bkn saja utk diet tp utk kesihatan diri...hoho...

Semoga berjaya...=)

kok oda said...

memang ade yang terkena batang hidung
hahaha

cik xxx said...

myoliza,
yes, yes ,yes,..saya mau kurus

nisa~,
takyah le smpi nangis

zul,
weh, sharifah aini badan cik skrg..
memang pnjgpun,

azy,
tuk yg dah kurus maintainkan kesihatan ek.

kok oda,
haha, cik pun. tadi baru termenyesal mkn. tapi jgn!!

pearls.. said...

suka baca tips nih... cam kena jerk dengan aku yang jinak2 monkey nak diet nih...